Når man driver en virksomhed er det vigtigt, at man forstår, hvor afhængig man er af sine ansatte. Det er de mennesker man har ansat, der får det hele til at køre rundt. Man bør derfor absolut ikke tage ens ansatte for givet, og bør i stedet behandle dem rigtigt godt. Hvis du løbende er i stand til at vise dine ansatte at du værdsætter dem, så vil de også forblive glade for at arbejde for dig. Glade ansatte er langt mindre tilbøjelige til at sige op, eller lede efter jobs andre steder. Der er også meget ofte en sammenhæng imellem glade ansatte og høj produktivitet. Hvis dine ansatte sidder og surmuler, og ikke føler at du sætter pris på dem, så er det klart de mister motivationen. Hvorfor skulle de lægge en masse kræfter i at gøre noget for dig og din virksomhed, hvis du er ligeglade med dem?
Det er dog ikke altid helt let, at vise sine ansatte, at man sætter pris på dem. Hvis man kun har 2-3 ansatte så er det nemt nok. Man kan se dem i øjnene hver eneste dag, og takke dem for deres hårde arbejde. Man kan rose dem, når de gør det ekstra godt. Du kan også lære dem rigtigt godt at kende, og dermed give dem personlige gaver og tjenester. Men hvad gør man, når virksomheden vokser?
Når man har 20, 50 eller 100 ansatte, så er det ikke længere muligt at have et personligt forhold til dem alle sammen. Du sætter stadig pris på deres arbejde, og det er vigtigt at du får dette kommunikeret ud til dem. Men du kan ikke længere se dem alle sammen i øjnene, og det kan ikke lade sig gøre at danne et personligt forhold til dem hver især.
Du er derfor nødt til at finde nogle firmagaver, der falder i god jord hos alle. Men mennesker er jo så forskellige: ikke to er ens. Så hvordan sikrer man sig, at den gave man vælger, er en alle kan sætte pris på? Tricket her er, at tage udgangspunkt i traditioner og forventet adfærd. Der er en række gaver, der er så almindelige som gaver, at ingen vil finde det underligt at modtage dem.
De typiske eksempler er blomster, chokolade og selvfølgeligt god vin. Når du giver en ikke-personlig gave, så vil jeg råde dig til, at holde dig fra blomster. Det er nemlig ikke alle der sætter særligt meget pris på dem, og de kan ikke gives videre. Fordelen ved vin og chokolade er, at begge dele holder længe, og kan gives videre. Hvis du giver chokolade til en person, der ikke kan lide chokolade, så er det okay. De kender med garanti nogen, der ville blive glade for noget chokolade. Det samme gælder med vin: drikker de ikke selv flasken, så kan de bruge den som gave til en anden.